Welke risico's zijn er aan het onderzoek?

Veel mensen zijn bang dat er met behulp van de LHC verschrikkelijke dingen opgewekt kunnen worden. Een groep van onafhankelijke onderzoekers hebben in 2003 een rapport uitgebracht waarin staat dat de LHC geen gevaar oplevert en dat er dus geen reden is om je zorgen te maken. Wat men namelijk met de LHC doet, heeft de aarde en andere astronomische lichamen al veel vaker zelf gedaan. Toch blijven veel mensen argwanend en angstig als men het over de deeltjesversneller heeft. Men is onder andere bang voor:

Kosmische straling: de LHC bootst het natuurlijke fenomeen van kosmische straling na. Zo willen ze de kosmische straling beter kunnen bestuderen. Echter, de aarde is al door de natuur in aanraking gekomen met kosmische straling die net zo sterk is als een miljoen LHC experimenten. En omdat de aarde nog steeds bestaat, zegt CERN dat de experimenten geen gevolgen hebben.

Zwarte gaten: Men is bang dat wanneer de deeltjes met elkaar in aanraking komen er te veel energie vrijkomt. Hierdoor zou er een zwart gat in de aarde kunnen ontstaan. Maar de natuur zorgt al jaren voor zwarte gaten. Wanneer enorme sterren aan het eind van hun bestaan uit elkaar spatten ontstaan er veel grotere zwarte gaten dan dat LHC überhaupt kan creëren.